Her finder du historier og billeder om Åben Havn 2018 på Vejle Havn – læs med her. Der kommer i alt 9 historier, som du kan læse som optakt til Åben Havn arrangementet. 


Lantmännen Cerealia – Vejles eneste fungerende mølle

Midt på den 1km lange sydkaj tårner der sig to tårne op, der har form og stil som et 5 stjernet hotel. Det har den flotteste hvide facade med vinduer hele vejen ned. Foran ”hotellet” løber egentlig et transportbånd, men det er pakket ind i en smuk ramme af glas og jern. Havre, rug og hvede fragtes på båndet ind i møllen for at blive produceret til AXA morgenmadsprodukter og AMO mel, som du kender det – ja, man fristes næsten til at synge: ”Jeg er havren, jeg har bjælder…” Sådan beskriver Lasse Jensen, Lantmännen Cerealias arkitektur på Vejle havn.

Vi møder Lasse midt i den maskinfyldte hal med støj fra bånd og maskiner, der kører i døgndrift for at holde trit med produktionen. Maskinerne forarbejder de forskellige kornsorter til de fødevareprodukter, vi køber i supermarkederne. Vi lytter med store øre til hans fortælling om Lantmännen Cerealia A/S. Det er nu ikke kun virksomhedens historie, der er interessant, det er også arkitekturen, der er valgt som skal på siloerne, hvor kornet opbevares indtil, det skal bruges i produktionen.

Vi bevæger os rundt i hallen, hvor Lasse glædestrålende fortæller om, hvordan kornet kommer ind fra skibet i det smarte transportanlæg, der snor sig forbi udenfor. Når kornet kommer ind, bliver det malet til mel eller gryn i møllen. Herefter bliver det pakket og sendt ud til virksomheder under navnet Havnemøllerne, Amo og AXA.

Rundvisningen er næsten færdig, og vi bevæger os nu opad i den smukt indpakkede silo. Trappen vi går på, snor sig opad i en uendelighed, sådan føles det i al fald. Pludselig når vi toppen af siloen, vi går ud. Vi er 58m oppe i siloen. Jeg taber helt vejret af bar begejstring, så flot er udsigten. Jeg drejer mig rundt, og det går op for mig, at siloen er den højeste bygning på Vejle havn. Til den ene side er Vejle Fjord, der bugter sig i det bakkede landskab med den grønne bøgeskov på begge sider – og til den anden side er byen, og længere ud er Vejle Ådal.

Efter vi har betragtet udsigten, går vi ned ad trappen, for enden af trappen venter der os endnu en oplevelse. Der er står en udstilling af Lantmännens mel og havregryn fra Axa, og sørme om vi ikke bliver budt på en smagsprøve på nogle af de kageblandinger, Amo står bag.

Med maverne fulde af kage og oplevelser, takker vi Lasse for omvisningen og smagsprøverne på kagerne. Vi løfter hånden til hilsen, inden vi åbner døren, og går ud på kajen for at gå hen til den næste virksomhed.


LHM – Vejles største firma indenfor sten og grus

Har du nogensinde besøgt LHM – eller har du hørt om LHM? Måske har du besøgt os på sydsiden af havnen, hvis du har hentet sand, sten, grus eller gas til haven eller flisegangen. Nu har du muligheden for at besøge os og se vores flotte udvalg af sten, grus og sand i alverdens farver lørdag d. 25 august 2018. Hos os kan du opleve store og små maskiner, der dagligt flytter rundt på det sand, sten, grus og gas, du kan se på pladsen, når de kommer ind med skib. Er der en speciel farve sten eller måske træpiller, du gerne vil have en prøve med hjem af, så må du gerne tage en prøve med hjem, fortæller Jacob Bogh Nielsen, mens hænderne afslappet bliver foldet på bordet.

 

Men inden I fylder lommerne med sten, og begiver jer videre ud for at opleve Brenntag Nordic eller måske se Kirk Kapital fra den sydlige side af havnen. Har vi arrangeret, at ungerne kan være guldgraver for en dag! Jeg glæder mig ved tanken om, at se ungerne grave efter guld i det pure hvide sand. Vi har fyldt et lille stykke af den lange kaj med fint, hvidt sand, og speciel fremstillet sten af guld, der er gemt i sandet. Det er nu op til dig at finde en flot guldsten, der spunkler og sparkler som en vaskeægte guldgraver, så kan du indløse den her ved mig for en is eller slik.

Du skal ikke gå sulten fra LHM, i dagens anledning har vi tændt en grill, hvor vi griller lækre pølser, som du kan købe. Til grillpølsen kan du nye en kold øl eller sodavand, fortæller manden, der har sat sig i føresædet for LHM, Jacob med et stort smil på læben.

Fra sin stol forklarer Jacob videre om LHM’s aktiviteter, kaffen er for længst hældt op i kruset til den længe ventede historie om LHM, den er sort som det kul, der kan købes på pladsen. Jacob tager en slurk af kaffen, rømmer sig, og går videre i fortællingen om LHM, og denne dag han ser frem til. LHM blev etableret i 1978, og har hovedsæde i Jeppe Jensensgade 30 på Vejle havn, og omfatter import og salg (en gros og en detail) af fast brændsel, olie og gas. Vi har siden udvidet med biobrændsel og granitprodukter, som nu sælges via E-handel til kunder i hele landet. Vi har depoter flere steder rundt om i landet, hvilket sikrer en hurtig og billig levering, slutter Jacob.

Jeg glæder mig til at hilse på dig og din familie, kommer det fra Jacob grinende som en afsluttende bemærkning, inden vi atter begiver os ud på kajen mod den næste virksomhed, hvor der er endnu en historie at høre.


Vejle Havn – Fra anløbssted til moderne havn

I 1824 begynder arbejdet på et havneanlæg i Vejle, og i 1826 står havnen færdig til at modtage de første skibe. Selve havnebassinet er færdigt i 1827, det er 50m bredt og 75m langt. I dag er dét den del af havnen, der kaldes Honnørkajen. Vejle havn havde en stor import af bomuld til de nærliggende spinderier i Vejle, det øgede væksten og grundlaget for en udbygning af havnen. I 1950’erne opstår en ny opblomstringstid med eksport af brunkul. I 1970’erne bidrager Haahr Benzins tankanlæg til en fornyet vækst. Udvidelsen af Vejle Havn har stået på siden 1827, det nyeste kajanlæg er på sydsiden af havnen, det bliver taget i brug i 2014, fortæller Havnedirektør Knud Vang Nielsen med entusiasme i stemmen.

I alt er ca. 440 personer dagligt beskæftiget på Vejle havn fordelt i 30 små og mellemstore virksomheder, forklarer Knud fra sit kontor på Vejle Havn, hvorfra han kan skue ud over havnebassinet, se skibene der går ind og ud samt gods, der bliver lastet og lodset dagligt. På det kajnære areal har otte virksomheder til huse, de lever af at importere og eksportere gods af mange arter til videre forarbejdning eller direkte salg. Det er sand, der bruges til betonelementer i Sverige, skærver til jernbanenettet og grus til din og min havegang, fortæller Knud begejstret om de godstyper, der er at se på kajen. Ja, en af de større virksomheder importere rug, hvede og havre til de morgenmadsprodukter, du kan købe hos Føtex, for eksempel. En anden får kemikalier ind med skib, der bruges til gødning og round up, vi bruger til at gøde og ukrudtsbekæmpe med i haverne og på vejen. En tredje virksomhed importerer tonstunge jernruller, og forarbejder dem til jernplader, der bruges i industrien. Der er faktisk så godt gang i hjulene på havnen, at der snart er rift om pladsen på kajarealet, smiler Knud glad.

Vi samler vores jakker sammen, rejser os fra stolene i havnedirektørens kontor, kigger ud af vinduet en sidste gang – yes, nu kan vi selv opleve Vejle havn, og besøge de virksomheder, der ligger her. Vi kigger ud i kontoret ved siden af, her sidder 4 personer i en kontorø og sikre driften af havnen. Billederne på væggene, montrerne med modeller af den gamle slæbebåd Jeppe Jensen og havnekran i gangen fortæller den gamle historie om livet på Vejle havn, mens kajerne, menneskene og virksomhederne fortæller den nye historie om Vejle havn – en havn i fremdrift.

Måske er Vejle Havn en af Danmarks ældste havne…? Sådan slutter Havnedirektør Knud Vang Nielsen sin fortælling om Vejle Havn, og fortsætter – Jeg glæder mig til at hilse på dig og din familie lørdag d. 25 august 2018, hvor du kan opleve Vejle havn og virksomhederne.

Det lufter en anelse, da vi kommer ud, så jakken kommer på, og vi går ned ad kajen mod LHM v. Jacob Bogh Nielsen venter på os.


Vi glæder os til at tage imod dig

Virksomhederne og Vejle Havn